Istoric

ISTORIC BAZINUL HIDROGRAFIC OLT

În spațiul hidrografic Olt , contactele cu apa au fost permanente încă din perioadele preistorice. Omul s-a așezat cu precădere în apropierea cursului râului Olt sau a afluenților săi pentru a înlesni accesul la resursele de apă. Exemplu  grăitor avem urmele culturii neolitice Ariușd (cca.4500-3700 î.Cr. ) din județul Covasna. Apropierea de apă a însemnat și expunerea la riscul de inundații.

Cele mai vechi informații privind consemnarea unor calamități produse de inundațiile râului Olt  se întâlnesc în operele unor cronicari, dar ele sunt extrem de lacunare. Atanase Mustățea  în ,,Viituri excepționale pe teritoriul României. Geneza și efecte.” citează  cele mai mari viituri din spațiul hidrografic Olt. În vara anului 1508 în țara Bârsei inundațiile au provocat pagube mari determinând foametea ce s-a resimțit în anul următor. Inundațiile s-au repetat și în anul 1509. În anul 1526, luna august a fost ploioasă. S-au produs inundații mari care ,,spală zidurile Brașovului, rup heleșteiele, dărâmă poarta cetății, iar peștele s-a prins și în biserica mare”.

O mare calamitate descrisă în Analele Brașovului a constituit-o foametea prelungită din anii 1534-1536, după anul ploios 1533, cu căderi de grindină și inundații. ,,În iunie au fost asemenea inundații în țara Bârsei că de la Biserica Sf. Bartolomeu, peste câmpuri înspre Olt se vedea numai apă”.

 

DESPRE NOI

Select Language »